Opzoek naar huishouden 2.0

7 oktober 2018 kids, momlife, personal

Het huishouden. Je houdt ervan, of niet..

Ik ben zo’n type die neurotisch de hele dag opruimt en schoonmaakt omdat ik erg geniet van een opgeruimd en schoon huis. Ssstt, ook kan ook niet stilzitten als er visite op de bank zit. Rommel maakt mij gewoon onrustig. Maar eens in de zoveel tijd beland ik op een punt waar het mij allemaal even gestolen kan worden. De kids hebben bijvoorbeeld allebei het eten door de kamer gesmeten, de kat ligt op het schone wasgoed te tukken, al het speelgoed ligt op de grond, ik heb pijn aan mijn rug, de vaatwasser moet worden uitgeruimd en de vaat op het aanrecht stapelt zich daardoor op. Daarnaast is de koelkast leeg en vergeet ik voor de 100ste keer om überhaupt te eten. Zo’n punt waar ik niet weet waar ik moet beginnen, naast het ook nog tevreden houden van een kleuter en een dreumes. Het stapelt zich op tot ik een soort zenuwinzinking krijg en stampvoetend en snauwend naar Jorg de stofzuiger pak. Er ontstaat tijdens zo’n laatste druppel moment vaak een discussie met vriendlief over onze falende houding in het huishouden. Vervolgens knallen we samen met de poetsdoeken door het huis heen en achteraf valt het altijd wel mee. Terwijl de vloer droogt na het dweilen en wij verplicht op de bank zitten met de benen omhoog beloven we elkaar dat we het ECHT anders moeten doen, consequenter moeten zijn. Ik wordt namelijk oprecht rustig in mijn hoofd als ik geen kruimeltje op de grond zie liggen. Maarja, in combinatie met het leven met twee kinderen belanden we vaak toch weer op hetzelfde punt.

Nu werkte ik tot vorige week op een BSO [een buitenschoolse opvang] en begon ik elke dag later in de ochtend. Ik had hierdoor wat speling in het huishouden. Kwam ik ergens niet aan toe, dan kwam het de volgende ochtend wel. In alle rust kon ik bijvoorbeeld ook de kledingkasten van de kids uitzoeken of de ramen lappen, van die klusjes die normaal blijven liggen. Sinds deze week werk ik op een KDV [een kinderdagverblijf] en zijn mijn dagen een stuk langer geworden. Hierdoor ‘verlies’ ik mijn huishoudochtendjes en dat is even wennen. We hebben trouwens sowieso de afspraak dat Jorg de was doet [yeah baby]. Hij kan de was opvouwen als de beste en tjah, kwaliteiten moet je benutten toch? Daarnaast gooit hij de vuilniszakken weg en haalt hij in de ochtend de vaatwasser leeg. Daarnaast vraag ik wel eens of hij even kan stofzuigen natuurlijk maar dat terzijde. De rest in huis doe ik zelf.

Het schoonmaken zal nu dus aankomen op mijn vrije dagen als ik thuis ben met Mats en Ise. Dat zijn twee doordeweekse dagen (en in het weekend samen met Jorg, maar ik doe in het weekend liever zo min mogelijk in huis). Ik weet op dit moment dus even niet zo goed hoe ik het aan wil pakken. Voor Mats kan ik nog wel even een filmpje aanzetten als ik snel naar boven wil, maar Ise wijkt geen seconde van mijn zijde. Het voelt daarnaast sowieso niet fijn om doe twee boeven samen beneden te laten terwijl ik boven bezig ben. Tijdens de twee uurtjes dat Ise slaapt op een dag wil ik graag de tijd samen met Mats benutten en tijdens de ochtend dat Mats naar de PSZ gaat wil ik van de tijd met Ise genieten. Ik zal voor mezelf dus een nieuw ritme moet vinden. Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd hoe jullie dit doen. Hebben jullie een vast schema wat betreft de huishouding? Hoe combineren jullie je werk, de kids en het huishouden? Verdelen jullie de taken altijd of doen jullie het samen? Tell me!

14 Replies to “Opzoek naar huishouden 2.0”

 1. Marlinde schreef:

  Hii,
  In het begin deed ik alles tijdens de slaapjes, maar daar word je niet gelukkiger van ;). Nu neem ik hem mee en rommelt hij dus boven terwijl ik werk. Soms krijgt hij een taakje (sokken in het mandje doen) en soms doet hij 10minuten de wasmachinedeur open en dicht omdat dat cool is als je 11 maanden bent. Moet zeggen dat dat buitengewoon goed gaat. En meteen een stukje aandacht voor je kind.
  Succes! Marlinde

 2. Inge schreef:

  Sinds ik een poetsschema op papier heb gemaakt met daarop de wekelijkse, 2 wekelijkse, maandelijks, enz klusjes, kan ik afvinken wat ik per week gedaan heb. En dat afvinken werkt best lekker en sindsdien poets ik ook meer, hihi! Helaas vind ik een poetshulp ook te duur…

 3. Malou schreef:

  Hoi, ik herken dit ook. Soms blijven dingen liggen! Ik kan ook niet stil zitten terwijl het juist wel even goed is om even te gaan zitten als de kleine slaapt.
  Ik werk drie dagen, ben de maandag en vrijdag vrij.
  Op maandag stof ik het hele huis en dweil ik vaak beneden en boven. De andere dagen vaak savonds even snel.
  Op vrijdag (en zaterdag) doe ik de was, zodat ik dat savonds kan opvouwen/strijken.
  Wanneer ik boven bezig ben speelt mijn dochter (13 maanden) in haar bedje met wat blokjes ofzo en beneden speelt ze op het vloerkleed (op de rand daarvan speelgoed neerzetten zodat ze er niet af kan ;))
  Succes!

 4. Justine schreef:

  Hoi ??

  Ik doe het huishouden op maandag en vrijdag, dit zijn mijn vrije dagen en ben ik met Livay thuis. Als hij slaapt doe ik het huishouden. Livay vindt het leuk om te helpen met stofzuigen en dat doen we dan ook samen ?
  Jonathan ruimt meestal op en dat vind ik wel fijn, want daar heb ik een hekel aan ?

 5. Jacqueline schreef:

  Heel herkenbaar! Het is net of je mijn verhaal op je blog zet, Haha! Ik werk ook drie dagen op het KDV en de andere dagen besteed ik ook liever helemaal aan Milan. Op woensdag ben ik vrij en doe ik wat kleine klusjes als Milan slaapt (die slaapt vaak van 12-15) & probeer dan nog wat tijd voor mezelf te nemen. Op vrijdag doen we boodschappen en in de tijd als Milan slaapt vouw ik de was op van woensdag en strijk waarnodig. Zaterdag is vaak schoonmaakdag en pak ik alles aan. Mijn man werkt op zaterdag dus zijn we ook met z’n tweeën. Ik neem Milan vaak mee naar boven met wat speelgoed en als er nood aan de man is z’n iPad. Dit werkt de ene keer beter dan de andere keer. In de tijd van z’n slaapje maak ik het verder allemaal klaar zodat we na z’n slaapje weer tijd hebben om erop uit te gaan of samen te spelen. Het schoonmaken blijft een ding. Het is nu wel te doen met Milan maar mocht er ooit een tweede kindje komen dan vraag ik me wel af hoe ik het dan zou doen. Als daar nu aan denk zou ik dan wel een huishoudelijke hulp overwegen.

 6. Sharon schreef:

  Hee!

  Met een ondernemende dreumes van 8 maanden die overdag weinig slaapt en verder alleen maar bij me wil zijn, is het huishouden soms wel een dingetje. Ik herken me erg in je blog, het opgeruimde, onrust en frustratie als het toch rommelig is.

  Ik werk 2.5 dag in de week, genoeg tijd om het huishouden te doen zou je denken, maar zoals gezegt kan hij niks alleen en wil hij alleen maar bij me zijn. Ik betrek hem daarom overal bij. Hij vind het geweldig om in de wasmand te zitten als ik de was opvouw, toekijken hoe ik de was doe en hoe de wasmachine draait en boven onderzoekt en onderneemt hij vanalles terwijl ik de was ophang. Stofzuigen doe ik in de tijd dat hij slaapt, net zoals de vaatwasser leeghalen enzo. Vaak rouzen mijn man en ik zondagochtend even samen door het huis. Hij stofzuigen ik strijken en de was opruimen. In een uurtje zijn we klaar en kunnen we daarna met z’n drietjes genieten van elkaar en het weekend!

  En misschien moeten we soms gewoon iets minder precies en perfectionistisch zijn ?

  Succes! Sharon

 7. Nadyce schreef:

  Ik werk zelf ook op een kdv en hou dus 2 dagen “over”. De televisie aanzetten werkt hier prima en anders gaat de jongste rustig zelf spelen. Vaak wil ik alles gedaan hebben voor het weekend, maar juist in het weekend gaat het sneller met 2! Of als mijn man ze meeneemt (of 1) dan wervel ik even door het huis. Savonds doen we vaak stofzuigen en de was opvouwen. O en ik heb geen vaatwasser dus dat doen we ook samen na het eten haha

 8. Fee schreef:

  Hi!
  Ik werk zelf op een kdv ook en heb twee hele dagen thuis. 1 zoontje van 2, het schoonmaken is hier ook altijd een ding! Maar inmiddels goed gevonden, als ik erg zin heb stofzuig en dweil ik savonds als hij op bed ligt ( dit scheelt echt) rn anders probeer ik t hele rondje op 1 ochtend te doen, boven doe ik dan met hem erbij en laat k hem gewoon spelen, ondertussen sjees ik door de badkamer en stof en zuig ik alles eignlk is t binnen een uur wel klaar ( ik begin al zodra we uit bed gaan met hier en daar wat opruimen) en dan we tijd om iets te gaan doen, als hij slaapt neem k even tijd voor mezelf maar ondertussen pak k even de wc’s mee etc, eigenlijk hebben we alsnog heel veel tijd over! Maar doe vooral veel tussendoor! Mijn vriend kookt waardoor ik dan weer even de was kan doen etc. Ook betrek ik Seff ( zoontje) veel erbij, als ik de ramen doe krijgt hij een emmer met spons, als ik even boven de kast wil uitmesten helpt ie mee. Maar ik probeer t altijd de grote dingen op 1 ochtend te doen en zuigen etc doe k tussendoor. Zodat er genoeg tijd over blijft!

 9. Anne schreef:

  Jaa lastig hè die combi vinden. Ik doe meestal op mijn eerste vrije dag overal een doekje overheen. En na z’n slaapje neem ik de emmer sop mee naar boven en terwijl hij boven speelt doe ik die verdieping even.

  Op de 2e vrije dag doe ik alle was (zo’n 5 wassen).
  Dweilen doe ik vaak ‘s avonds na het avondeten 1x per week en ik heb, jaaaa komt ie, een robotstofzuiger die het huis iedere dag zuigt. Beste aankoop ever!!

 10. Wendy schreef:

  Allereerst, super herkenbaar! Vooral dat er rust in het hoofd komt als het huis opgeruimd is. Daar heb ik wel even over gedaan om dat wat meer “los” te laten. Toen de kindjes nog klein waren en tussen de middag nog sliepen was huishouden een big no no tijdens hun slaapje, dat was tijd voor mij om te relaxen en te doen wat ik wilde. Nu is dat de avond geworden, kinderen op bed? Geen huishouden meer. Huishouden doe ik als de kinderen bij mij zijn overdag. Ik vind het belangrijk dat ze mee krijgen dat dit ook gewoon erbij hoort. De was vouw ik altijd aan de eetkamer tafel terwijl de kinderen lekker om mee heen spelen. Als ik de was in de kasten terug leg gaan de kinderen mee naar boven en zet ik vaak een muziekje voor ze op, ze noemen het disco. Gordijnen dicht, wat kleine lampjes aan en ze zijn zo een half uur zoet, vinden ze fantastisch en voor mij genoeg tijd om te de was terug te sorteren. De boodschappen doen wij altijd voor de hele week op maandag. Sem op school en Daan gaat mee boodschappen doen, hij weet niet beter. Kleinere boodschapjes doen we natuurlijk ook nog wel door de week heen, maar gewoon even lekker op de fiets er even uit. De badkamer schoonmaken, bedden verschonen en planten water geven doe ik altijd op dinsdag. Mijn vaste vrije dag. Eerst breng ik sem naar school, dan ga ik thuis samen met Daan de badkamer schoonmaken. Ik zet hem in zijn hemd, laat hem ook wat schoonmaken terwijl ik de rest doe. Omdat hij heel nat wordt van het schoonmaken, vandaar in zijn hemd, doe ik hem daarna altijd even douchen. Hoppa, twee vliegen in 1 klap, muziekje erbij, hartstikke gezellig. Wij zijn bij beide kinderen al heel vroeg geweest met het helpen in huis. Ze vinden het leuk om ook een stukje te stofzuigen, of helpen ramen lappen (die 2 keer per jaar dat ik dat doe haha) en helpen tafel dekken. Dat laatste vinden ze niet leuk, maar ook hier is het belangrijk voor ons dat ze dit soort dingen meekrijgen en naarmate ze ouder worden bouwen we de huishoudtaakjes op. Ik moet er niet aan denken om een huishoudster te hebben. Ten eerste vanwege de financiën en ten tweede, door hoe wij het huishouden ingericht hebben voelt het niet als een vervelende verplichting. No offence natuurlijk voor de mensen die wel huishoud hulp hebben. Het is super belangrijk dat je je gezin inricht waar jullie je prettig bij voelen. Ongeacht wat een ander daarvan mag vinden.

 11. Aimy schreef:

  Haha huishoud struggles!! Leuk om te lezen hoe jullie dat doen.

  Onze verdeling is grofweg: mijn partner kookt elke dag en maakt de badkamer schoon. Ik ruim op, doe de was en maak schoon (behalve dus de badkamer). En strijken hebben we uitbesteed aan de oma’s op hun oppasdagje 1x in de week, dus dat sparen we lekker op!

  Opruimen gaat tussendoor continue. De kamers, keuken etc zuigen, dweilen en schoonmaken doe ik 1x per week op vrijdag. Dat is mijn ‘vrije dag’ die ik niet werk. Mijn dochter van 10 maanden neem ik gewoon mee dus die scharrelt een beetje rond. Vindt ze geweldig! Af en toe een beetje eromheen zuigen en verder heb ik ook geen last van haar. Dweilen doe ik tijdens haar slaapjes.

  Wasjes draaien, ophangen ( we hebben geen droger) en vouwen doe ik s avonds en in het weekend (i LOVE it, dus ik vind dit geen probleem, serietje erbij, lekker vouwen!)

  Ik merk wel dat sinds onze dochter een fanatieke kruiper is geworden er toch wat noodzaak is om vaker te dweilen, in ieder geval de plekken waar ze vaak is. Dus dat doe ik soms s avonds even of we vragen dit ook aan de oma’s. En soms laat ik het ook maar…!

  Het scheelt bij mij dat ik in principe geen hekel heb aan het huishouden doen. Die vrijdag ben ik vaak wel kapot maar dat scheelt weer een keertje sporten denk ik altijd maar!

 12. Josje schreef:

  Hoi!

  Ik heb een enorme hekel aan het huishouden, en doe het dan ook niet. Wekelijks worden de badkamer, toiletten en de vloeren gedaan. Ideaal. De was doen we wel zelf.
  Wij kiezen er voor om hier geld voor vrij te maken, ipv tijd. Zeker nu ik 6 maanden zwanger ben en er een dreumes van 16 maanden rondloopt. Ik werk overigens 3 dagen.

  Groetjes Josje

 13. Saskia schreef:

  Hoe opgeruimder hoe beter haha! En dat met een peuter van 2,5 jaja ahum! Speelgoed ruimen we hier einde van de dag (samen) op.

  Ja, niet geheel pedagogisch verantwoord maar meneer mag achter de iPad of tv kijken als ik schoonmaak. Dan heb ik er echt geen kind aan ? Maar dan heb ik het over het grondige werk. Ff snel het toilet / stofzuigen / afstoffen / keuken opruimen ed. doe ik gewoon wanneer hij speelt. Slaapje doet hij al even niet meer. Dus als ik boven bezig moet, mag hij wanneer het tussen de middag is, lekker op ons bed liggen, filmpje kijken, pakt ie gelijk zijn rust moment even. En kan ik rustig de badkamer etc doen!

  Schema heb ik niet. Stofzuigen beneden doe ik meerdere keren per dag (hulde aan de draadloze Dyson). Dweilen 1x per 2 dagen meestal. En de rest gewoon elke dag wat. Houdt het zoveel mogelijk bij. Werk overigens ook gewoon 3 dagen.

 14. Judith schreef:

  Gehehehe hier mijn reactie :). Ook 2 kids van 3 en 1 jaar.. en ik werk ook drie volle lange dagen. Op de woensdag en de vrijdag ben ik vrij. Ik verdeel het huishouden over die dagen en ook over zaterdag.. Ik doe vaak de was op woensdag (wasmachine aan en ophangen..). In de zomermaanden ideaal, want dan hangt het buiten en is het dus ook die dag droog. Nu moet ik de was meer verspreiden over de week.. want niet alles kan in 1 x hangen. Maar de was vind ik zelf meer een ‘kleinigheidje’. O en dan heb ik het niet over strijken! Dat doet mijn moeder voor me, als ze oppast.. hihi. Loving my mom! Verder doe ik vaak op woensdag ook de boodschappen en de bovenverdieping (stoffen, zuigen en de badkamer schoonmaken en ook dweilen boven). Dan zijn de meiden gewoon beneden en alle deuren zijn open, ik hoor alles en ik kan gewoon komen als er 1 huilt.. dat gebeurt uiteraard, maar ze moeten er ook aan wennen dat ik gewoon ’taken’ heb :). De ene keer gaat soepeler dan de andere keer.. Dan heb ik op vrijdag vaak wel soort van vrij.. probeer ik leuke dingen te doen (wel altijd boodschappen). Op zaterdag doe ik dan nog een keer onze beneden verdieping stofzuigen (slapen alleen wij..) en de beneden WC een keer tussendoor. Op zaterdagavond (ja I know..) als de meiden slapen, stof. zuig en dweil ik de woonkamer en gaan wij met de voetjes van de vloer op de bank :). Dus wel een vast ritme eigenlijk en tja.. ook gewoon met de kids erbij. Succes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

welkom

Hi, ik ben Danielle en via deze blog wil ik je graag een kijkje laten nemen in ons leven. Samen met mijn vriend (sstt, en al 7 jaar mijn verloofde) Jorg zijn wij ouders van Mats (7 jaar) en Ise (5 jaar). Mijn liefde voor fotografie, styling, kleding, diy-en & het leven als moeder komen samen op mijn instagram account @mamamatsise. Na lang nadenken heb ik besloten het ook onder woorden te brengen via deze blog.

Hopelijk vind je het leuk om te lezen, kan ik je inspireren en zie ik je vaker terug!

Liefs ♡


Design en lifestyleDesign en lifestyle


contact gegevens


Vertalen

Mamamatsise

MENU